sest muidu amööb

seitse nädalat, #tereAnnabel. Areng ja evolutsioon on justkui seesama protsess, aga üks toimub eluea jooksul ning teine läbi tuhandete põlvkondade. Üks fantastiline osa lapsevanemaks olemisest on selle protsessi reaalajas lähedalt jälgimine. Palju on Esimesi päevi. Ühel neist päevadest otsustas preili oma vanemaid esimese naeratusega võluda, teisel päeval märkasin esimest korda, et vastsündinu kergelt ujuvast ja kontuure kompavast pilgust on saanud konkreetne jälgimine. Kutsikaliku urina vahele põimuvad nüüd täiesti tütarlapselikud kilked. Hiljuti nügisin küljelt küljele nahkerdavat noort daami õige pisut, kuni ta peaaegu ulatus end üle õla kõhuli keerama. Noore daami silmist peegeldus taipamine selle liigutuse kaugeleulatuvast potentsiaalist, bipedaalsuse tuhandete tulevikuvõimaluste kaleidioskoop.

neurokeemia, vanamees. Kaunis kaaslane luges kemikaalist noore ema ajus, mis toimib kui antidepressant ja paneb unustusemootori tööle, et sünnitusevalud ja esimeste päevade masendus ununeks. Tundub, et selle tasakaalustamiseks on teisigi aineid. Ülehelikiirusel tuure koguv elu, rakutsükkel, differentseerumine ja sünapsite tulistamine tekitab lapsevanemas ärevuse ilust ilma jääda. Kuhu kadus seitse nädalat, mille jooksul väike inimene 50% kasvas? Ah? Miks ma sellest kõigest rohkem pilte ei tee ja üles ei kirjuta? Kohe lendame Eestisse ja siis on juba pooleaastane (=detsembris). Kuidas on nii, et varsti lõpetab põhikooli ja on vaja vinnilisi peikasid kaikaga eemale ajada? Püstitan hüpoteesi, et väike inimene indutseerib neurokeemia, mille tulemusel muutub taju aja kulgemisest.

geenid on isekad. Dawkins kirjutas, et me oleme vaid konteinerid oma geenide tulevikku kandmiseks. Igas inimeses on kaks komplekti geene, kummaltki vanemalt üks. Mõningatel neist on mehhanismid, mis ühelt vanemalt saadud geeni vaigistavad ja teist käivitavad. On yin ja yang. On emalt pärinevad geenid, mis loodet tagasi hoiavad, et ema ressursse jätkuks ka tulevastele lastele. On teisi, neile vastanduvaid geene isa liinist, mis julgustavad loodet emalt viimast võtma, sest isa geenid tahavad kesta. On julgustav mõelda, et evolutsioon on meid vorminud just seda lapsevanemaks olemise ülesannet täitma. Järelikult on tõenäoline, et asjad tulevad ka intuitiivselt lähenedes hästi välja. Muidu poleks esivanemad amööbidest oluliselt kaugemale jõudnud.

aias, pime, küünal, scotch. leitsak annab järele ja tuleb vist torm. uudishimulik pesukarulaps käis planguserval patseerimas. teadusest kirjutan homme.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga